Dirk Vlaemynck

Op ons bedrijf streven we ernaar ons bedrijfsafval te beperken. Zo maken we voor onze tomatenteelt gebruik van een biologische mat met organisch substraat en bio-afbreekbare hoes. Het plantproces en de fertigatie verlopen op een andere manier dan bij een steenwolsubstraat, maar de productie is gelijk. De biologische matten zijn makkelijk te composteren. Om het plantafval beter te kunnen verwerken gebruiken we op ons bedrijf geen plastic clipsen meer om de tomatenplanten te leiden, maar worden de planten manueel rond de touwen gedraaid.

Ook op sociaal vlak nemen wij maatregelen. Gezien het vele handwerk tijdens de productie van tomaten, proberen we voor onze medewerkers het werk zo aangenaam en ergonomisch mogelijk te maken. De processen zijn zo veel mogelijk geautomatiseerd met o.a. zelfrijdende oogstwagens. Voor extra comfort zijn de wagens voor gewasonderhoud uitgerust met ergonomische rubbermatten en zijn ze ook in de hoogte verstelbaar. Een naderingsschakelaar in plaats van een voetpedaal zorgt voor minder belasting van de medewerkers.

Daarnaast loopt op het bedrijf een unieke samenwerking tussen glastuinbouw en viskwekerij. Wij leveren elektriciteit, warmte en het nodige water aan de viskwekerij en wij ontvangen het (afval)water van de vissen dat vol nutriënten zit. Dit wordt gebruikt als voedingswater voor onze tomaten. Zo besparen wij meststoffen, wat zowel ons bedrijf als het milieu ten goede komt.

Dirk Vlaemynck

Tomaten